Mini-roboţelul va fi introdus în stomacul pacientului prin gură, cu ajutorul unui endoscop. Roboţelul este dotat cu o pensetă, pe care o foloseşte pentru a prinde ţesuturile canceroase, şi cu un cârlig, cu care le va tăia şi cu care va coagula sângele.
Cu ajutorul unei camere ataşate endoscopului, chirurgul va putea urmări tot ce se petrece în stomac pe un monitor, controlând braţele roboţelului de la distanţă.
„Mişcările pe care le poate efectua un om sunt foarte mari, iar dacă doreşti să efectuezi mişcări foarte fine, îţi va tremura mâna. Cu ajutorul roboţilor putem efectua mişcări extrem de fine, fără a mai avea problema tremuratului”, explică enterologul Lawrence Ho, unul dintre cercetătorii de la Spitalul Universitar Naţional din Singapore care au proiectat roboţelul.
Profesorul Ho afirmă că noua invenţie a fost deja folosită pe 5 pacienţi din India şi Hong Kong, eliminând cu succes cancerul la stomac. Operaţiile au durat mult mai puţin decât cele efectuate fără roboţel, nu au lăsat cicatrici pe abdomenul pacienţilor, prezentând totodată un risc mai mic de infecţie.
Cancerul de stomac este foarte răspândit în Asia de Est, fiind una dintre principalele cauze ale deceselor.
Cercetătorii au format o companie în luna octombrie a anului trecut şi doresc să lanseze pe piaţă roboţelul în maxim 3 ani.
Sursa: Reuters